Menü

Miért van egyes Canon nyomtatókban 2 fekete patron?

“Vettünk egy Canon nyomtatót, és azt látjuk, hogy 5 tintapatronnak van helye: fekete, fekete, kék, magenta, sárga, és az egyik feketének több hely van hagyva.”

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van a feketéből kétféle a nyomtatóban, és az egyik hely miért szélesebb?

A szélesebb tintapatron a pigment fekete, jelölése: PGBK. Ez a szöveges dokumentumok nyomtatására szolgál, itt a fő hangsúly a pigmenten van. Ezt a fajta festéket hiába keverjük össze a színes patronokkal, vagy nagyon halványan, vagy kicsit sem fog látszódni a végeredmény.

A szebb színes nyomatokhoz ezért találták ki a sima feketét, ami ugyanolyan vízbázisú festékkel van feltöltve, mint a többi szín, ez úgynevezett beszívódó tinta. Ennek segítségével fogja kikeverni a nyomtató a színes képeket, valamint tartósabb is lesz a kép.

A nyomat minősége természetesen függ a nyomtatáshoz használt papír minőségétől is (fotónyomtatáshoz használjunk minden esetben jó minőségű fotópapírt), illetve attól is, hogy eredeti, vagy utángyártott kellékanyagok használunk. Mivel ezek a kellékanyagok csak egy chippel ellátott tintatartályok, így az eredetitől a bennük lévő tinta minősége térhet el.

A színhasználat függ a dokumentum paramétereitől, valamint a nyomtató illesztőprogram beállításaitól is. Ez azt jelenti, hogy a nyomtató, amennyiben például a pigment fekete kellékanyag kifogy, nem fogja helyette a vízbázisú feketét használni, ezt automatikusan állítja magának. 

Mivel ezt a készülék saját magának automatikusan állítja be, kézzel nem tudjuk állítani a színhasználatot, illetve a vízbázisú kellékanyag pigmentfekete helyére való behelyezését sem javasoljuk, mert az a nem megfelelő nyomatképhez, rosszabb esetben az eszköz meghibásodását eredményezheti.

Keresés