Menü

Fénykép nyomtatása – mivel, hogyan?

Nyaralás, összejövetel, különleges alkalmak, ritka pillanatok, spontán utak. Mi a közös bennük? A válaszunk egyszerű: a fotózás. Míg régen számoltuk, féltettük, és megbecsültük, hogy a fényképezőnkben lévő tekercseken mennyi „helyünk” maradt, ma már csak elővesszük a telefonunkat, és készítünk 10 változatot az adott pillanatról.

Az elkészített kép papírra juttatása azonban a technika fejlődésével egyszerűbb lett. Míg régen csak erre szakosodott helyeken tudtuk előhívatni a képet, ma már a technika fejlődésének köszönhetően akár mi magunk otthon is ki tudjuk nyomtatni. Ehhez nem szükséges más, mint egy színes tintasugaras nyomtató, fotópapír, és egy kis képszerkesztés.

Egy átlagos fotópapír nem egyezik meg a telefonunkkal készített kép képarányaival, mert a legtöbbet használt papír képaránya 5:7 arányú, azaz 13 x 18 cm, míg a telefonunkkal készített kép legtöbbször 4:3, vagy 16:9 arányú. Természetesen ezt átállíthatjuk, azonban általában a kép készítésekor nem gondolunk bele, hogy egyszer majd ki fogjuk nyomtatni, és akkor milyen arányú képet készítsünk. Az interneten ma már több olyan program található, ami fotószerkesztésre fejlesztettek, többek közt a képarányokat tudjuk beállítani, illetve a fehéregyensúlyt stb. 

Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb minőségű fényképet kinyomtathassuk otthon, mindig használjunk eredeti tintapatront, azonban számítsunk arra, hogy a fénykép lefedettsége elérheti az akár 80%-ot, így hamarabb fog kifogyni a kellékanyagunk. Érdemes még odafigyelni a képbeállításokra, a lementett dokumentum formátumára, és felbontására, valamint a fotópapír minőségére. A nyomtató kezelési könyvében mindig benne van, hogy milyen tömegű papírt ajánl. A legjobb eredményt úgy érheti el, ha 300 DPI felbontást használ, és .tiff formátumú képet nyomtat eredeti fotópapírra.

Ha mégsem értünk annyira a képszerkesztéshez, akkor a Canon SELPHY fényképnyomtatók a legjobb megoldások. A kompakt gépekhez mobiltelefonos alkalmazással szerkeszthetjük fotóinkat, a nagyobb nyomtatók szoftveresen is rendelkeznek szerkesztőprogrammal, így könnyedén papíron láthatjuk a lekapott pillanatot. A Wi-Fi kapcsolatnak köszönhetően akármilyen eszközről könnyedén nyomtathatjuk ki fotónkat bármelyik eszközre.

Ha a fotószerkesztéssel sem szeretnénk foglalkozni, akkor lehetőségünk van polaroid fényképező használatára is.  Ez egy költségesebb megoldás, hiszen a hozzá való fotópapír elég drága, így ezzel egy kicsit retró hangulatot érezhetünk, hiszen újra számolnunk kell, hogy hány próbálkozásnál tartunk, viszont az elkészített fényképet akár azonnal a kezünkben tarthatjuk.

Keresés