Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog

Blog

Blogunkban hetente osztunk meg hasznos cikkeket a kellékanyagok használatával és kiválasztásával kapcsolatban. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk közérthető választ. Tudj meg mindent az eredeti és az utángyártott tintapatronokról! Fedezd fel az eredeti, a prémium utángyártott és az utángyártott tonerek jellemzőit! A legjobb nyomtatási kellékek és útmutató az Onlinetoner-től.

Környezettudatos nyomtatás

Az életünk szinte minden terén tudunk ma már környezettudatos módon viselkedni, nincs ez másképp a nyomtatással sem. A köztudatban leginkább ezen tanácsok keringenek, ha a környezetvédelemről beszélünk a mindennapokban: „Oltsd le a lámpát, ha kimész a szobából”, „ne folyasd sokáig a vizet”, „autó helyett biciklizz, vagy használd a tömegközlekedést” vagy „a virágok öntözéséhez gyűjtsd össze az esővizet”. De vajon milyen lépések szükségesek a fenntartható, környezetkímélő nyomtatáshoz?

Üres tintapatron

Sokan nem tudják, hogy a tonerek és nyomtató patronok veszélyes, speciális kezelést igénylő hulladéknak minősülnek, ezért ha kifogynak, tilos a szemetesbe dobni őket. Amennyiben szeretnénk környezettudatos módon és elővigyázatosan viselkedni, érdemes figyelmet fordítanunk arra, hogy mit hova dobunk ki. Szerencsére ma már könnyen utána járhatunk akár az interneten, hogy az egyes hulladéktípusokat, mint kiürült tintapatronokat vagy az elektromos és elektronikai hulladékokat hol tudjuk biztonságosan elhelyezni. Ez az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy környezetbarát nyomtatók legyünk.

Fenntartható nyomtatás

Az elmúlt években egyértelműen tapasztalható az, hogy szépen lassan minden iparág átáll a környezettudatos megoldásokra. Ezt észrevehetjük például abban, hogy a műanyag szívószálakat elkezdték felváltani a papír változatok, a műanyag zacskókat a vászontáskák, népszerűbb lett a tömegközlekedés és a bringázás az autózásnál, teret nyert a szelektív hulladékgyűjtés, valamint visszaszorultak az egyszerhasználatos termékek. Hogyan kapcsolódhat be ebbe a folyamatba a nyomdaipar, és az otthoni nyomtatás? Mit tehetünk azért, hogy környezetbarát módon tudjuk nyomtatni?

A köztudatban a nyomtatás maga mindenképpen egy környezetterhelő tevékenységnek minősül. Mindeközben azt is jól tudjuk, hogy akár az otthoni vagy irodai nyomtatás bizonyos esetekben elengedhetetlen, hiszen számos ügyvitelt még nem tudunk teljes mértékben digitálisan végezni. Ám az kevesek számára ismert, hogy mint ahogyan az élet számos más terén is, úgy a nyomtatás során is viselkedhetünk környezetbarát módon.

“Vettünk egy Canon nyomtatót, és azt látjuk, hogy 5 tintapatronnak van helye: fekete, fekete, kék, magenta, sárga, és az egyik feketének több hely van hagyva.”

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van a feketéből kétféle a nyomtatóban, és az egyik hely miért szélesebb?

“Kiírta a nyomtató, hogy kifogyott a kék patron, és a sárga is félig van. Próbálunk visszaemlékezni, hogy vajon mikor nyomtattunk színessel, de csak arra emlékszünk, hogy az elmúlt pár hétben szöveges fekete-fehér dokumentumokat nyomtattunk.”

A nyomtató által készített dokumentumok emberi szemmel fekete-fehérnek tűnhet, azonban a nyomtató illesztőprogramja alapértelmezetten máshogy értelmezheti, és színt keverhet bele. Ez okozhatja azt, hogy hiába fekete-fehér a nyomatkép, a nyomtató használja a színes kellékanyagokat is.

“Megvettük az új nyomtatót, a helyére raktuk, összekötöttük a számítógéppel, megnyomtuk a nyomtatás gombot, és… semmi.”

Minden nyomtatónál előfordulhat az, főleg egy egyszerű nyomtatónál, ami nem multifunkciós, hogy nem települ automatikusan a gépünkre, ezért nem ismeri fel a rendszer. 

 

Nyaralás, összejövetel, különleges alkalmak, ritka pillanatok, spontán utak. Mi a közös bennük? A válaszunk egyszerű: a fotózás. Míg régen számoltuk, féltettük, és megbecsültük, hogy a fényképezőnkben lévő tekercseken mennyi „helyünk” maradt, ma már csak elővesszük a telefonunkat, és készítünk 10 változatot az adott pillanatról.

A nyomtatókban előbb-utóbb cserélni szükséges a kellékanyagokat, a tintapatront vagy a tonert. Ilyen esetekben érdemes körültekintően eljárni, hisz baleset esetén a tinta könnyen befoghatja a ruhánkat. Szerencsére ha ezt időben észleljük és eltávolítjuk a festéket, megmenthetjük ruhadarabjainkat.

Keresés