Menü

A fekete-fehér nyomtatásnál fogynak a színek - miért?

“Kiírta a nyomtató, hogy kifogyott a kék patron, és a sárga is félig van. Próbálunk visszaemlékezni, hogy vajon mikor nyomtattunk színessel, de csak arra emlékszünk, hogy az elmúlt pár hétben szöveges fekete-fehér dokumentumokat nyomtattunk.”

A nyomtató által készített dokumentumok emberi szemmel fekete-fehérnek tűnhet, azonban a nyomtató illesztőprogramja alapértelmezetten máshogy értelmezheti, és színt keverhet bele. Ez okozhatja azt, hogy hiába fekete-fehér a nyomatkép, a nyomtató használja a színes kellékanyagokat is.

Ha mindenképpen csak fekete-fehér nyomtatást szeretnénk, akkor a nyomtatásnál be tudjuk állítani, hogy szürkeárnyalatosan nyomtasson, így a készülék csak a fekete, illetve bizonyos Canon nyomtatóknál a pigment fekete kellékanyagból fogja engedni a színhasználatot.

Ezzel a beállítással viszont az a probléma, hogy ha folyamatosan csak ezt használjuk előfordulhat, hogy a színes tintapatronok beszáradnak, ami általában a nyomtatás pillanatában derül ki, így okozva bosszúságot. Színes tintasugaras nyomtató esetén mindig ajánljuk, hogy legalább heti egyszer legyen használva az összes patron. Ezzel nem csak a tintapatron beszáradását előzhetjük meg, de a nyomtató belső rendszerét is átmossa a kellékanyagból kijövő festék, így biztosítva a készülék megfelelő működését.

Amikor egy tintasugaras nyomtatóban az egyik tintapatron kifogy, általában a nyomtató letiltja a további használatot. Ezzel védi meg önmagát a meghibásodástól, hiszen a különböző színkeveréseknél nem szívja hiába az üres tintatartályt.

Lézernyomtató esetén a beszáradás veszélye nem léphet fel akkor sem, ha a színes tonerekkel sokáig nem nyomtatunk, mivel a toner port tartalmaz, és maximum csak lerakódik az eszköz aljára, amit egy felrázással meg tudunk oldani. Természetesen egy lézernyomtató színes nyomtatása sosem lesz olyan minőségű és színdús, mint egy tintasugaras nyomtatóval készített kép.

Fogyhat még a kellékanyagból festék, amikor ki-, és bekapcsoljuk a készülékünket, mert ilyenkor automatikusan elvégez egy kisebb mértékű öntisztítást. Ennek kiküszöbölésére, hogy ne kelljen minden nyomtatásnál ki, és bekapcsolni, a készülék afféle alvó módba helyezi magát amikor nem használjuk. Ilyenkor az áramfogyasztása közelít a nullához és festéket sem használ.

Keresés